Έλεγχος και προώθηση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ

Έλεγχος και προώθηση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ

Αρ. Πρωτ. 12473/15.01.09

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Ανάπτυξης


Απάντηση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην χώρα μας λόγω της παγκόσμιας οικονομική κρίσης, αναμένεται να δώσουν τα άτοκα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδας είναι το γεγονός ότι το τηλεφωνικό κέντρο του ΤΕΜΠΜΕ δέχεται καθημερινά ακόμα και 1.200 κλήσεις για ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα.

Τα προβλήματα, ωστόσο, ξεκινούν από την άγνοια των τραπεζικών ιδρυμάτων για το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχθούν αιτήσεις. Την ίδια στιγμή έχουν σημειωθεί ακόμα και κρούσματα όπου οι τράπεζες έχουν τροποποιήσει μονομερώς παραμέτρους στη σύμβαση με το ΤΕΜΠΜΕ με αποτέλεσμα να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους μικρομεσαίους που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα. Ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις τραπεζών, οι οποίες ενώ έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις με πρόσχημα ανυπόστατες δικαιολογίες που δεν σχετίζονται με τις παραμέτρους του προγράμματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος χορήγησης χαμηλότοκων δανείων κίνησης του ΤΕΜΠΜΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

- Πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις στους τραπεζικούς οργανισμούς εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ηθελημένη παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος, αλλά και μονομερής τροποποίηση των όρων λειτουργίας του;

Απαντήσεις Υπουργείων